Ayam Lada Hitam | | | |
Wednesday, 21 January 2009 | |
BAHAN-BAHAN: 2 kg ayam (potong kecil) 3 ulas bawang putih (cincang halus) 5 ulas bawang merah (cincang halus) 100 gm halia (cincang halus) 50 gm lada hitam 1 sudu kecil minyak bijan 10 tangkai cili merah 5 biji tomato (potong halus) 50 gm daun bawang (potong kecil) 50 gm minyak masak 3 sudu kecil sos tiram Sedikit garam dan gula CARA MENYEDIAKAN: 1) Panaskan minyak dan tumiskan bawang merah, bawang putih dan halia sehingga kuning keemasan. 2) Kemudian masukkan lada hitam, sos tiram dan ayam. 3) Kacau sekali-sekala sehingga ayam masak. Setelah itu, barulah masukkan tomato bersama cili merah, daun bawang, garam dan gula. 4) Kacau seketika barulah angkat dan hidang
|
No comments:
Post a Comment