Ayam Sos Bersantan | | | |
Wednesday, 15 April 2009 | |
BAHAN-BAHAN: 1 ekor ayam kampung (potong 4) 1 cawan santan 1/2 cawan sos tomato 2 biji buah tomato (potong 4) Sedikit gula merah Minyak masak
BAHAN SOS: 8 tangkai cili padi (kisar) 3 ulas bawang putih (kisar) 5 ulas bawang merah (kisar) 3 sudu besar ketumbar (kisar) 5 biji buah keras (kisar) 3 tangkai daun kemangi (mayang) 3 batang serai (ketuk)
CARA MENYEDIAKAN: 1. Pijarkan minyak dan tumiskan bahan sos kecuali daun kemangi dan serai sehingga wangi. 2. Kemudian masukkan sos tomato, gula merah dan santan. Masukkan pula serai. Tambahkan garam secukupnya. Setelah kuah pekat barulah masukkan tomato. Taburkan daun kemangi sebelum dihidang. |
No comments:
Post a Comment