Sup Tulang | | | |
Monday, 22 December 2008 | |
BAHAN-BAHAN: 1 kg tulang rusuk lembu 4 biji ubi kentang 10 ulas bawang merah (tumbuk) 5 ulas bawang putih (tumbuk) 1 cm halia muda (tumbuk) 1 1/2 sudu kecil lada hitam 1 sudu kecil jintan putih (tumbuk) 1/2 sudu kecil jintan manis (tumbuk) 4 biji buah pelaga (ketuk) 1 cm kulit kayu manis 3 kuntum bunga lawang 2 kuntum bunga cengkih 2 tangkai daun sup Sedikit bawang goring CARA MENYEDIAKAN: 1.Rebuskan tulang lembu bersama kulit kayu manis sehingga dagingnya lembut. 2.Masukkan ubi kentang. Ketepikan. 3.Panaskan minyak dan tumiskan bahan-bahan tumbuk sehingga naik bau dan tuangkan ke dalam periuk rebusan tulang tadi. 4.Seterusnya, masukkan sedikit garam dan kacau rata. 5.Masukkan pula daun sup dan bawang goreng. 6.Angkat dan hidangkan.
|
No comments:
Post a Comment