Bergedel Daging | | | |
Wednesday, 21 January 2009 | |
BAHAN-BAHAN: 300 gm kentang 80 gm daging kisar 1/4 sudu kecil lada sulah 1/2 sudu kecil serbuk buah pala 1/4 sudu kecil jintan putih 1/4 sudu kecil jintan manis Setangkai daun saderi (hiris) Garam secukup rasa 1 1/2 cawan minyak BAHAN PENCELUP: 2 biji telur (pukul)
CARA MENYEDIAKAN: 1) Kentang direbus hingga masak. Biark sejuk dan kupas kulitnya. Lenyek hingga halus. 2) Campurkan pula kentang, daging, bahan-bahan rempah, daun saderi dan garam ke dalam bekas. Gaul rata. 3) Sementara itu panaskan minyak dalam kuali. 4) Bulat-bulatkan dan leperkan kentang, celup dalam telur dan goreng hingga masak.
|
No comments:
Post a Comment