Ayam Masak Taucu | | | |
Wednesday, 22 April 2009 | |
BAHAN A: 1 ekor ayam (potong 4) 1 cawan santan 3 tangkai pucuk ubi (rebus dan hiris) 3 helai daun limau purut 3 batang serai (ketuk) 1 sudu besar jus limau 1/2 cawan taucu (buang masin) 3 cawan air Minyak untuk menumis Garam
BAHAN KISAR: 9 ulas bawang merah 9 tangkai cili merah 5 ulas bawang putih 5 tangkai cili padi 3 cm kunyit 4 cm halia 4 cm lengkuas 1 sudu besar (biji) ketumbar Sedikit gula merah Sedikit belacan
CARA MENYEDIAKAN: 1. Bersihkan ayam kemudian lumurkan dan perapkan dengan jus limau seketika. 2. Pijarkan minyak dan tumiskan bahan kisar sehingga naik wangi. 3. Masukkan ayam tadi dan kesemua bahan A kecuali taucu. Tuangkan air dan gaul rata. Setelah pekat, barulah masukkan taucu. Tambahkan garam jika perlu. |
No comments:
Post a Comment